domingo, julio 24, 2005

Construiran una torre de nou plantes als terrenys de la fàbrica Gassol

Al projecte només li falta el vist-i-plau de la Generalitat i contempla la construcció de 101 habitatges, 31 dels quals seran de protecció oficial

per Toni de la Fuente - fotos Aida Morell - 19/07/2005 CAPGRÒS


El carrer de Prat de la Riba canviarà la seva fisonomia amb la transformació de l’antiga fàbrica Gassol en zona residencial que inclou una torre de 8 pisos. El projecte acordat pel departament de Urbanisme de l’ajuntament amb la nova propietària del terrenys, la constructora Urbemar, contempla la construcció de 101 habitatges, 31 dels quals seran de promoció pública -21 de lloguer i 10 de venda- al 6.000 m2 que queden de l’antiga Gassol, entre els carrers Prat de la Riba, Floridablanca i Patxeco.

La nova zona residencial tindrà forma de U, amb una línia de blocs de pisos alternant la planta baixa més tres i més quatre, i una torre de planta baixa més set, amb un àtic al mig de l’edifici, que serà la planta vuit. Els habitatges de protecció oficial estaran a Floridablanca, mentre que la torre es situarà a la cantonada de Prat de la Riba i el carrer Patxeco. En mig de tots els edificis hi haurà una zona verda de uns 4.000 m2 i es mantindrà la nau de la fàbrica que es rehabilitarà con a equipament municipal.

L’Ajuntament va signar fa uns mesos un conveni amb Urbemar en el qual es fitxava l’edificabilitat dels terrenys i es compensava a l’administració local pel que va deixar de percebre a la primera operació urbanística de la Gassol, en la que es van requalificar els terrenys com a residencials –a més d’altres concessions- pel tal de l’empresa continués l’activitat a la ciutat. Com que la fàbrica va tancar al cap de pocs anys de la signatura del conveni, es va iniciar un litigi judicial que finalment es va tancar al maig de 2005 amb un altra acord amb Manufacturas Antoni Gassol a partir del qual es va iniciar els tràmits per modificar la zona industrial a residencial.

L’acord amb la promotora Urbemar contempla la cessió a l’Ajuntament dels terrenys per fer 31 pisos de protecció oficial a més de mantenir la nau de la fàbrica i aportar els diners –uns 600.000 euros- per condicionar-la com equipament municipal. “Creiem que és un projecte maco i un bon acord, amb que el que ens considerem compensats pels greuges de la primera fase: aconseguim més espais lliures, menys edificabilitat, més equipaments i més habitatge protegit”, assenyala Cèsar Fernàndez, gerent de Pumsa. Fernàndez assegura que l’edificabilitat d’aquesta zona es inferior a la d’altres sectors de Mataró i a la de la mitja que hi ha a tota la ciutat.

Els arquitectes que han fet el projecte justifiquen la torre de vuit plantes, entre altres motius, per mantenir l’equilibri amb l’edifici de set plantes que hi ha a la cantonada de Alfons X el Sabi, a la primera fase de pisos de la Gassol. Però aquest bloc és també la manera de compensar les cessions públiques que es fan al sector.

Les previsions de Pumsa són que els pisos es puguin començar a construir al gener i que estiguin enllestit en dos anys. La promoció d’habitatges de la Gassol figura a la plana web de Urbamer dintre dels projectes de futur. Segons la informació d’aquesta plana “el programa d’habitatges serà ampli: de 1,2 i 3 dormitoris, amb atractius dúplex a la última planta”.